MTA-BME Kutatócsoport


Oktatás - MSc képzés
Polimer alkatrészek tervezése (BMEGEPTNX09)

Alapadatok

Tárgykód BMEGEPTNX09
KépzésGépész MSc Polimertechnika spec. kötelező, Terméktervező MSc kötelezően választható
Típus kötelező
Kontakt órák 2 / 1 / 0 (előadás/gyakorlat/labor)
Kredit 4
Félévzárás félévközi
Tárgyfelelős Dr. Suplicz András
Előadó(k) Dr. Suplicz András
Előtanulmányok
Teljesítés feltétele A szorgalmi időszakban: A félévközi jegy megszerzésének feltétele egy házi feladat elkészítése határidőre (leadása a 13. héten esedékes), valamint a két zárthelyi dolgozat (1. ZH dolgozat a 7. héten, a 2. ZH dolgozat a 13.) megfelelő szintű megírása (min 40%), továbbá részvétel a gyakorlatokon (minimum 80%-on).
Rövid tárgyleírás A fröccsöntési technológiai alapjai és specialitásai. A fröccsöntési technológia befolyása a termék kialakítására. Fröccsöntő szerszámok tervezésének elméleti alapjai. Információs adat-bázisok a tervezésben. Műanyagipari alapanyag adatbázisok használata az optimális termék-kialakításhoz. Az alapanyag kiválasztás szempontjai és segédeszközei. Gyártáshelyes terméktervezés a műanyagiparban. Termékkialakítások (falvastagság, borda stb.), kötéstípusok (bepattanó kötés, csavarkötés stb.) és egyéb speciális alkatrészek tervezése (filmzsanér stb.). Fröccsöntéskor felmerülő hibák és azok kiküszöbölési lehetőségei. Fröccsöntő szerszámok optimalizálása a hűtési viszonyok és az egyéb technológiai sajátosságok figyelembevételével. A deformációk és zsugorodások előrejelzése, azok kiküszöbölése a szerszámozásban. Fröccsöntés gazdasági és gazdaságossági vonatkozásai.
Tantárgy adatlap TANTÁRGY ADATLAP

Futó félév adatai

Hirdetmény

Kedves Kollégák!
A Gépészmérnöki Kar az ITM által előírt járványügyi intézkedéseket maximálisan betartva vegyes oktatási rendszert tart fenn. A járványügyi intézkedések teljeskörű betartása érdekében a Polimer alkatrészek tervezése c. tantárgyat ebben a félévben online oktatjuk, aszinkron módon MS Teams-en keresztül. Ez mind az előadásokra, mind a tantermi gyakorlatokra egyaránt vonatkozik.
Igény esetén természetesen a megfelelő biztonsági előírások betartásával kiscsoportos (legfeljebb 5 fő) formában jelenléti konzultációs lehetőséget is biztosítok mindenki számára.

Köszönettel és üdvözlettel:
Suplicz András
© 2014 BME Polimertechnika Tanszék - Készítette: Dr. Romhány Gábor