HUN-REN-BME Research Group





Education - MSc
Extrusion Technologies (BMEGEPTMG21)

Basic data

Code BMEGEPTMG21
Type of educationMSc in Mechanical Engineering - Polymer Engineering specialization
Type obligatory
Contact hours 2 / 1 / 1 (lec/sem/lab)
Credit points 5
Closure of the term exam
Responsible of the subject Dr. Tamás BÁRÁNY
Prerequisite BMEGEPTAGA1 – Polimerek feldolgozása (ajánlott), vagy BMEGEPTAGA0P – Polimerek anyagszerkezettana és technológiája (ajánlott), vagy BMEGEPTAMT0 – Polimertechnika (ajánlott), vagy BMEGEPTAE0P – Polimerek (ajánlott).
Conditions of accomplishement A szorgalmi időszakban: A félév során a 6 laborgyakorlatból legalább 4 laborgyakorlat teljesítése. A félév során a laborgyakorlatok legalább 80%-ának teljesítése. A félév során kötelezően beadandó két házi feladat (az 1. félévi feladatot a félév 10. hetének előadás idejében, a 2. félévi feladatot a félév 13. hetének előadás idejében kell beadni), amelynek elégséges teljesítése a vizsgára bocsátás feltétele. és a kiscsoportos laborok jegyzőkönyve (14. hét). A félévközi jegy megadásának feltétele a: laborgyakorlatok min. 80%-ának teljesítése, a beadandók elégséges teljesítése és a kiscsoportos labor jegyzőkönyvek leadása. A vizsgaidőszakban: A vizsgajegy megállapításának módja: szóbeli vizsga alapján. A félévközi feladat (két darab házi feladat és a laborgyakorlati jegyzőkönyv) pontszáma a végső jegy megállapításában 40% súllyal szerepel. Pótlási lehetőségek: A laborgyakorlatok pótlására nincs lehetőség. A házi feladatok késedelmes leadására a határidőt követő 1 héten van lehetőség, a TVSZ-ben meghatározott pontlevonás mellett (azaz a késedelmes leadás ténye a feladat értékelésekor legfeljebb a feladat értékének (pontszá-mának) húsz százalékáig vehető figyelembe).
Short desciption of the subject Bevezetés, anyagok és technológiák csoportosítása. Extruder felépítése, részei, szerszámai, követő technológiák. Alapanyag keverése, kompaundálása. Reológia. Extruder szerszámok tervezési irányelvei. Fóliafúvás, extrúziós fúvás, síkfólia-, lemez-, cső-, profilgyártás. Melegalakítás. Formázó (melegalakító, fúvó) szerszámok tervezési irányelvei. Speciális extrúziós technológiák. Technológia specifikus dekoráció és kötési technológiák.
Full description of the subject
© 2014 BME Department of Polymer Engineering - Created by: Dr. Romhány Gábor